Burdiga: Otvorenosť a spolupráca

Vo štvrtok sa konalo v Kongresovej sále budovy historickej radnice na Námestí baníkov v Rožňave slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Rožňave.
Na programe malo predovšetkým zloženie sľubu novozvoleného primátora mesta Pavla Burdigu (Most), ktorý vzišiel ako víťaz v doplňujúcich voľbách 27. októbra spomedzi piatich kandidátov. Tie sa konali po tom, čo z postu primátora odsúpil v posledný májový deň Vladislav Laciak (Nez.).
S podrobnými výsledkami volieb poslancov oboznámil zástupca Mestskej volebnej komisie Arpád Görgey. Potom už nasledoval zákonom predpísaný sľub primátora a jeho náhradníka v poslaneckom zbore, kde sa mandátu poslanca ujal Arpád Laco (SMK), ktorý bol namiesto exposlanca Pavla Burdigu zvolený za člena Komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií funkcionármi mesta Rožňava.
V slávnostnom príhovore Burdiga okrem iného zdôraznil potrebu spolupráce s poslancami, zamestnancami úradu a občanmi. Ako ďalej uviedol, zásadná zmena musí nastať v rozhodovaní mesta. „Spočíva v preferovaní myšlienky otvorenej samosprávy, ktorá koná transparentne. Zmena spočíva v priestore, ktorý chcem poskytnúť všetkým občanom, aktivistom, organizáciám a tým, ktorým záleží na správnom smerovaní mesta a to formou verejných diskusií. Chcem mesto skôr spájať ako rozdeľovať, chcem byť garantom otvorenosti.“
Potvrdil, že s jeho nástupom do primátorského kresla sa začal na mestskom úrade personálny a procesný audit, ktorý inicioval už ako poslanec. „Budem presadzovať prehľadné a efektívne hospodárenie mesta, vyviniem všetko úsilie na vytvorenie efektívneho tímu úradníkov, slúžiaceho potrebám vám, občanov,“ povedal v príhovore.
Pripomenul tiež, že sa bude musieť vysporiadať aj s problémami a kauzami, ktoré tu zanechalo predchádzajúce vedenie mesta.
Prítomní poslanci jednomyseľne schválili novozvolenému primátorovi mesta mesačný plat vo výške 2 tisíc Eur, čím mu navýšili zákonom predpísané minimum (1 989 Eur) o 11 Eur na návrh poslanca Ondreja Bolačeka (Nez.), šéfa finančnej komisie zastupiteľstva.
Na rokovaní chýbali len dvaja nezávislí poslanci, Dušan Pollák, ktorý sa z rokovania zastupiteľstva ospravedlnil a Roman Ocelník (Nez.). Ten v dôsledku volebného fiaska v doplňujúcich voľbách primátora, keď získal podporu len 143 voličov (o 10 menej než v roku 2006, keď kandidoval na post primátora prvýkrát), už avizoval, že mandát poslanca uvoľní. V decembri by ho mala v zastupiteľstve nahradiť exposlankyňa Katarína Kopecká (Smer-SD).
Foto & Video: infoRoznava.sk / Pavol Burdiga (Most) gratuluje Arpádovi Lacovi (SMK)
Dokument – Náhradníci (kandidáti), ktorí neboli zvolení za poslancov
Zvukový záznam: Príhovor primátora spustíte kliknutím sem
Staronový poslanec Arpád Laco (SMK)


Dokument – Príhovor novozvoleného primátora mesta Pavla Burdigu (Most)
Vážení páni poslanci, dámy a páni, milí spoluobčania.
Je dôležité byť a aj ostať Rožňavčanom – týmto svojim mottom som sa k vám prihováral vo svojom otvorenom liste počas predvolebnej kampane na post primátora tohto mesta. Maratón predvolebných aktivít kandidátov na primátora mesta bol zavŕšený voľbami, ktoré sa konali 27 októbra.
V meste Rožňava sa volieb zúčastnilo okolo 20 % oprávnených voličov, čo znamená že mnoho občanov sa o veci verejné v meste jednoducho nezaujíma alebo neverí predstaviteľom samosprávy.
V prvom rade by som sa chcel poďakovať všetkým občanom, voličom, ktorí využili svoje volebné právo a účasťou vo voľbách prejavili svoj záujem o život v meste, jeho súčasnosť a budúcnosť. Osobitne a skutočne úprimne ďakujem tým spoluobčanom, ktorí mi dôverujú a ich hlas prispel k môjmu zvoleniu za primátora.
Keď sa po zložení sľubu ujmem oficiálne svojho úradu, všetko moje úsilie a snaha budú smerovať k tomu, aby som dôveru tých, ktorí ma zvolili, nesklamal a aby som ostatných občanov mesta presvedčil, že budem primátorom pre všetkých.
Vážení spoluobčania,
pocity nadšenia a víťazstva vo voľbách sa pomaly vytrácajú a nahrádza ich pocit zodpovednosti k vám, obyvateľom mesta. Prehodnocujem si rebríček hodnôt v mojom osobnom i pracovnom živote. Cieľavedome pracujem na tom, aby som sa stal po každej stránke a na všetkých úrovniach dôstojným reprezentantom vás, občanov.
Vzhľadom na to, že situáciu v meste dobre poznám, viem aké úskalia a problémy ma čakajú vo funkcii. V prvom rade chcem získať dôveru občanov a zmysel pre samosprávu a to spoluprácou s poslancami mestského zastupiteľstva, zamestnancami úradu a vami, spoluobčanmi.
Našou spoločnou ambíciou musí byť zásadná zmena v rozhodovaní mesta. Spočíva v preferovaní myšlienky otvorenej samosprávy, ktorá koná transparentne. Zmena spočíva v priestore, ktorý chcem poskytnúť všetkým občanom, aktivistom, organizáciám a tým, ktorým záleží na správnom smerovaní mesta a to formou verejných diskusií. Chcem mesto skôr spájať ako rozdeľovať, chcem byť garantom otvorenosti.
Verím v orientáciu na správne výsledky vo vzájomnej spolupráci. Moje prvé kroky budú: vytvoriť priestor pre dohodu medzi poslancami a vytvoriť už spomínanú otvorenú samosprávu, aby sa zvýšila kvalita života občanov v našom meste.
Keďže je mesto živý organizmus a je potrebné každodenne zabezpečovať jeho potreby, práca primátora a všetkých jeho spolupracovníkov musí byť flexibilná, pružná, dôsledná a predovšetkým zodpovedná. S mojím nástupom do primátorského kresla sa začal na mestskom úrade personálny a procesný audit, ktorý som inicioval už ako poslanec.
Medzi najdôležitejšie úlohy v nasledujúcom období patria ukončenie rekonštrukcie Námestia baníkov, aby sme Nový rok privítali v novom šate, ďalej je to dobudovanie priemyselného parku, s ktorého výstavbou sa už začalo a bude pokračovať aj v nastávajúcom období.
V nastávajúcom období sme vytvorili nové pracovné miesta pre tých, ktorí chcú pracovať. Budem podporovať pokračovanie rekonštrukcie základných škôl, opravu budov materských škôl a školských zariadení.
Najskôr však musím dôsledne poupratovať vo verejných financiách, kde je potrebné stanoviť si priority, hlavne vo výdavkovej časti. Budem presadzovať prehľadné a efektívne hospodárenie mesta, vyviniem všetko úsilie na vytvorenie efektívneho tímu úradníkov, slúžiaceho potrebám vám, občanov.
Žiaľ, budem sa musieť vysporiadať aj s problémami a kauzami, ktoré tu zanechalo predchádzajúce vedenie. Aj napriek neľahkej finančnej situácií v meste budem podporovať všetky aktivity, ktoré prispejú k budovaniu mesta a k skvalitneniu vášho života. Medzi ne patrí rekonštrukcia či oprava rozsiahlej siete miestnych komunikácií, chodníkov, parkovísk, revitalizácia parkov, verejného priestranstva, dobudovanie karanténnej stanice pre opustené zvieratá, zabezpečenie ochrany bezpečnosti a poriadku v meste.
Budem podporovať myšlienku rozvoja turizmu a propagácie regiónu. Veľkú devízu vidím v podpore mládeže a jej zapojenosti v čo najväčšom počte do rôznych spoločenských, kultúrnych a športových aktivít a projektov s využitím priestorov Zóny M.
Budem prehlbovať spoluprácu s národnostnými menšinami, nakoľko žijeme na národnostne zmiešanom území a mohol by som menovať ešte ďalšie a ďalšie úlohy, ktoré nás čakajú.
Keďže chcem, aby Rožňava bola lepším mestom pre život všetkých ľudí, všetkými možnými silami sa budem snažiť o naplnenie tohto môjho želania.
Sám tieto smelé plány istotne nedosiahnem, ale s vašou pomocou a podporou určite áno. Veď pripravovať budúcnosť znamená vytvárať prítomnosť. Ďakujem za pozornosť.

- red -

O autorovi - red -

Redakčný text, kontaktovať nás môžete na e-mailovej adrese redakcia@inforoznava.sk

Zobraziť všetky príspevky od - red - →

× Odporúčané

Prenosy z rokovaní môžu snímať automatické kamery