Mitrovalo sa od rána až do noci

Piatemu ročníku podujatia Slovenské mitrovanie prialo počasie aj návštevnosť. Pastierska sezóna bola symbolicky ukončená v sobotu 22.10. ukážkami prác na salaši, jarmokom, jedlom z baraniny, kultúrnym programom a fakľovým sprievodom bačov a valachov.
V krátkosti o mitrovaní
Valaské hody nazývané mitrovanie sa viažu k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Ide o starý zvyk spojený s ukončením pastierskej sezóny, kedy sa bačovia a valasi vracali do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syr a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev. Podobne to prebiehalo aj v sobotu 22.10. na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach.
Ukážky prác na salaši
Význam pastierstva a všestranné využitie oviec priblížili návštevníkom ukážky pasenia a strihania oviec, spracovania ich mlieka v podobe syra, bryndze, pareníc či žinčice, ako aj ukážka spracovania ovčej vlny tkaním gúb a kobercov. Nechýbala ani ukážka prípravy a neskôr aj ochutnávka mäsa na rôzne spôsoby v rámci súťaže vo varení baraních špecialít.
Remeselný a farmársky jarmok
S pastierstvom súviseli aj ďalšie remeslá ako napríklad výroba dreveného bačovského riadu, pletenie pastierskych bičov či výroba pastierskych káps. Okrem nich boli na jarmoku zastúpené aj ďalšie remeselné výrobky, včelárske produkty, lekváre i mliečne výrobky.

Tradičné zvonkárstvo
Súčasťou podujatia bola aj výstava Jelšavské zvonce, ktorá prebiehala v spolupráci s Mestským múzeom Jelšava v neďalekom teriakovskom mlyne. Po sprievodných slovách o tradičnom zvonkárstve na Gemeri bol prezentovaný filmu o zvonkárovi Jaroslavovi Bastyurovi zo Silice. Po ňom nasledoval v ďalších priestoroch mlyna seminár na tému Špecifiká terénneho výskumu folklóru.
Špeciality z baraniny
Na svoje si prišli aj milovníci dobrého jedla z baraniny. Rekordných 10 súťažných družstiev pripravilo v súťaži vo varení baraních špecialít tradičné jedlá ako plnená kapusta, baraní perkelt, baraní guľáš či dusená baranina, ale aj netradičné jedlá ako baraní pilaf a gruzínske chinkali. Medzi nimi rozvoniavala na grile pečená baranina v réžii Salaša pod Maginhradom.
Porota aj tento rok ocenila snahu všetkých družstiev, ale aj chuť a servírovanie jedál, čoho dôkazom boli aj tesné výsledky s rozdielom 1 – 2 body. Prvé miesto napokon obsadilo súťažné družstvo Kružňankovia z Kružna a ich baraní perkelt, druhá v poradí skončila Kokavská ambasáda zo Zvolena s dusenou baraninou na majoráne a tretie bolo družstvo Hrachovianka z Hrachova s plnenou kapustou.

Už je Mitra aj po Mitre…
Hudbu, tance a piesne nielen valaskej kultúry bolo možné vidieť a počuť takmer na každom kroku počas celého dňa. Pódium pri Pastierni, Salaši aj pred Humnom patrilo v poobedňajších hodinách malým tanečníkom z detských folklórnych súborov Zrkadielko z Hnúšte a Radosť z Banskej Bystrice, ale aj folklórnym skupinám Revúška z Revúčky, Spod Kohúta z Muránskej Zdychavy a Hájiček z Chrenovca-Brusna.
V hlavnom programe sa predstavili folklórne súbory Podpoľanec z Detvy a Kokavan z Kokavy nad Rimavicou, Folklórna skupina Hájiček z Chrenovca-Brusna, fujaristi Trio z Kotošky – Murinovci a Pavel Bielčik z Kokavy nad Rimavicou.
Bodkou za kultúrnym programom bolo vyhodnotenie súťaže vo varení a zlosovanie vstupeniek.
Večerný sprievod bačov a valachov
Slávnostný sprievod ovčiarov z Gemer-Malohontu a Podpoľania sa za svetla faklí presunul od salaša k Humnu, kde prebehlo vyúčtovanie s majiteľmi oviec. Večerná atmosféra odpočtu salašníckej sezóny bola umocnená gajdami, plieskaním bičov, trombitami, fujarami, ľudovými hudbami a vinšmi. Potom nasledovalo posedenie a tancovačka pri ľudovej hudbe Bratov Briakovcov, ktorej súčasťou bola aj škola tanca s prvkami a motívmi z Podpoľania.

Poďakovanie
„Dodnes niet nad ten pocit, keď po upršanom týždni zaplavili areál salaša slnečné lúče a s nimi aj stovky návštevníkov,“ hovorí Miroslava Vargová, manažérka MAS MALOHONT. „Sme radi, že sa nám opäť spolu so všetkými účinkujúcimi podarilo priblížiť im zvyky našich predkov a význam ovčiarstva ako špecifickej súčasti tradičnej ľudovej kultúry.“
Veľký podiel na príprave a realizácii podujatia Slovenské mitrovanie má takmer 30 dobrovoľníkov z rôznych obcí a miest regiónu Malohont, za čo sú im nesmierne vďační, pretože sa pravidelne podieľajú na spoločných aktivitách MAS.
Organizátormi podujatia boli Miestna akčná skupina MALOHONT, Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce a Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote. Odborným garantom podujatia bol PhDr. Ivan Murin, PhD z Katedry etnológie a mimoeurópskych kultúr Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

- red -

O autorovi - red -

Redakčný text, kontaktovať nás môžete na e-mailovej adrese redakcia@inforoznava.sk

Zobraziť všetky príspevky od - red - →

× Odporúčané

Radosť z bádania a objavov