Správna dávka sarkazmu a nadhľadu

Ňou obohatil mladý spisovateľ, Michal Hvorecký, publikum, ktoré sa stretlo vo štvrtok o 18-tej hodine na mieste neobvyklom pre takýto čas – v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave. 
Toto stretnutie však bolo o to príjemnejšie. Pokojný jesenný podvečer, usmiati hostia zvedaví na tvorbu aj osobu Michala Hvoreckého a za stolom sediaci najusmievavejší a v tej chvíli pre všetkých najvzácnejší hosť, sám mladý pán spisovateľ. A tak sa začal ďalší literárny večer venovaný slovenskej modernej próze. No tentoraz s malou inováciou. Tí, ktorí nemohli prísť a naživo sa zúčastniť, mali možnosť počúvať on- line vysielanie z nášho portálu a zároveň mu klásť otázky.
Ako moderátor večerom sprevádzal Rado Kovács. Neostalo však len pri jeho otázkach, k slovu sa dostali aj čitatelia. Mišo Hvorecký sa ako spisovateľ a majster slova nezaprie. Energické vyjadrovanie a zaujímavé čítanie upútalo všetkých zúčastnených a nútilo ich zvedavo sa pýtať a diskutovať. Ako predmet čítania si M. Hvorecký vybral svoju poslednú knihu, zbierku fejtónov, Pastiersky list a jednoznačne vedel, čo robí. Publikum sa smialo pri každej druhej vyslovenej vete. Hvorecký je ako spisovateľ známy tým, že prináša akúsi vlnu osvieženia do slovenskej literatúry a iróniou a sarkazmom nešetrí. Humor a nadhľad… to v dnešnej dobe všetci potrebujeme.
Čo je ešte iné na jeho tvorbe? Ako sám povedal, myslí v textoch. Kladie dôraz na rytmus. No, jeho knižky často, ak nie vždy, upútajú obalom. Napríklad, kniha Pastiersky list má obal, na ktorom sa nachádza, podľa Hvoreckého, celkom výstižná karikatúra jeho osoby. Výnimočnosť tohto spisovateľa vychádza aj z toho, že sa asi ako jediný slovenský spisovateľ zúčastňuje na čítaniach v Nemecku.
Vrátim sa ešte k jeho začiatkom. Začal písať ako 15- ročný. A odvtedy ho to drží. Svoju prvú knihu Silný pocit čistoty písal dravo, vety mu jednoducho šľahali ruky na papier. A vraj vôbec nepočítal s tým, že by bola táto kniha vydaná. Predávala sa veľmi dobre, rovnako, ako aj jeho ďalšie diela. A súčasťou vydania novej knihy do sveta literatúry je aj rôznorodá kritika, ktorej sa ani on nevyhne, ale ako hovorí, je to preňho pocta.
Tento spisovateľ je osobnosť. Liberálna a prekypujúca vtipom. Vie, čo chce, vie ako to dosiahnuť, vybral si slobodné povolanie a vyhovuje mu to. A čo je najlepšie pre jeho budúcnosť spisovateľa a pre našu budúcnosť čitateľov, má v hlave ešte plno nápadov. Večer naplnil moje očakávania, dokonca môžem povedať, že ich predčil.
Za celú redakciu sa chcem poďakovať Michalovi Hvoreckému za jeho návštevu, za spoluprácu Gemerskej knižnice a jej zamestnancov a takisto všetkým ostatným, ktorí sa zúčastnili tohto čítania. Či už naživo alebo prostredníctvom on-line vysielania – záznam si môžete prehrať kliknutím tu.


Kryl

Čítačka s Mišom Hvoreckým

„Si depešák alebo metalista? Urob čiarku!“, tak to bola jedna z prvých viet, ktorá zožala obrovský úspech. Nikdy som si nemyslel, že literatúra môže byť tak zaujímavá a už vôbec nie, že práve tá súčasná slovenská. pokračovanie článku
Martin Kuchár, štvrtok 6. novembra 2008 21:33 | Počet reakcií: 4





Súvisiace články:

Čítačka s Mišom Hvoreckým – Blog – Martin Kuchár

Ďalšie články:

Poézia s tónmi sitáru – hosťom bol Eugen Pál Balázs
Prvý z tých druhých – diskusný večer s Erikom J. Grochom
Voda, ticho a Náhoda
Groch aj Exupéry v čajovni – Začíname
Foto: Inforoznava.sk

- red -

O autorovi - red -

Redakčný text, kontaktovať nás môžete na e-mailovej adrese redakcia@inforoznava.sk

Zobraziť všetky príspevky od - red - →

× Odporúčané

Prenosy z rokovaní môžu snímať automatické kamery