Pripravili sme pre vás zoznam najlepších cyklotrás v okolí Rožňavy

Jar je už pomaly ale iste tu a milovníci cyklistiky sa už určite nevedia dočkať svojich prvých maratónov na bicykloch. A ako už je v plnom prúde i sezóna cyklistických pretekov, onedlho príde aj sezóna dlhých a rozmanitých trás pre aktívnych cyklistov.  Pohodlne sa teda usaďte a nechajte sa inšpirovať dvomi krásnymi úsekmi, vďaka ktorým spoznáte mnohé zákutia krásnej prírody v blízkom okolí Rožňavy.
Rožňava – chata pod Volovcom
Ako naznačujú aj aktuálne výsledky cyklistických pretekov, slovenskej cyklistike sa v súčasnosti veľmi darí. Neplatí to však len u profesionálnych športovcov, ale aj u aktívnych cyklistov, ktoré si tento šport vychutnávajú bez potreby merať si sily s inými. Jednou z príležitostí užiť si takúto športovú rekreáciu je absolvovanie cesty končiacej pri chate pod Volovcom. Trasa, ktorá začína v Rožňave pokračuje smerom na mestskú časť Čučma, pričom vedie po asfaltovej ceste a pred Čučmov je potrebné odbočiť cez mostík na rekreačné stredisko Gulyapalag.
Prvých 8 kilometrov predstavuje súvislé, mierne stúpanie. To končí na križovatke Grexa, kde trasa pokračuje po žltej značke a stúpanie začína byť strmšie. O 2 kilometre ďalej sa nachádza stredisko Gulyapalag a asfaltová cesta končí. Stredisko sa nachádza v nadmorskej výške 742 metrov a trasa ďalej vedie už len po lesnej ceste, ktorá je však udržiavaná.
Pri sklade dreva na Doboške sa cesta ostro stáča, pričom je stále potrebné držať sa žltých značiek smerom na sever. Po 15 kilometroch neustáleho stúpania sa nachádza chata pod Volovcom vo výške 1123 m. n. m. s dych berúcim výhľadom na Rožňavskú kotlinu.
Celková dĺžka trasy: 30km; Predpokladaný čas: 3h; Prevýšenie: 800m; Rýchlosť: 10km/h
Silická planina
Táto trasa je vlastne okruhom, ktorý začína pri čerpacej stanici Shell v Rožňave a zároveň tam aj končí. Od počiatočného bodu cesta pokračuje cez obce Brzotín, Plešivec, Bohúňovo, Čoltovo a Starne, pričom ide o neveľmi náročný úsek, ktorý vedie 30 kilometrov po ceste prvej triedy. V Starni (predmestie Tornale) sa cesta ostro stáča vľavo a je potrebné nasledovať modré turistické značky, kadiaľ sa dostanete až po rázcestie pod Železným kopcom, kde je vhodné odkloniť sa od modrej značky a pokračovať doprava, pretože cesta je tadiaľ lepšia.

Táto cesta smeruje kúsok od maďarských hraníc a vedie až k Jaskyni Domica. Odtiaľto je dobré nasledovať červené turistické značky až do Kečova, kde je koniec asfaltovej cesty a začiatok stúpania na Silickú planinu. Vedie okolo Dlhého brala do Silice, odkiaľ opäť pokračujte po červenom značení na kopec Soroška do Jablonovského sedla a Lipovníka, kam sa schádza po starej ceste. Odtiaľ trasa vedie do Krásnohorskej Dlhej Lúky, kde sa nachádza Krásnohorská jaskyňa. Smerom odtiaľ pokračujte cez Jovice, ktoré sú už len kúsok od našej finálnej destinácie, čerpacej stanice Shell.
Celková dĺžka trasy: 80km; Predpokladaný čas: 6h 30min.; Prevýšenie: 400m; Rýchlosť: 12,5 km/h
Patrik ERŽIAK

Objednávky do rubriky Reklamné články prijímame na emailovej adrese reklama@inforoznava.sk
- red -

O autorovi - red -

Redakčný text, kontaktovať nás môžete na e-mailovej adrese redakcia@inforoznava.sk

Zobraziť všetky príspevky od - red - →

× Odporúčané

Prenosy z rokovaní môžu snímať automatické kamery